Veelgestelde vragen


1. Hoe lang duurt een project?
Ik krijg vaak de vraag om een project 'even' in een week af te handelen. In de praktijk is dit niet zo eenvoudig. Het is belangrijk duidelijke afspraken te maken en er zal feedback op het illustratiewerk moeten worden gegeven, waar allemaal tijd voor nodig is. Bovendien heb ik vaak al projecten lopen, zodat ik me niet meteen 100% op jouw project kan richten. Hoe interessant het ook is! Daardoor duurt een project al gauw enkele weken. Een spoedproject (zie vraag nr 3) is mogelijk maar daar betaal je dan ook extra voor. 
 
terug

2. Waarom is illustratiewerk zo duur?
Illustratoren zijn freelancers, die veel zaken die gewone werknemers door hun baas vergoed krijgen, zelf moeten betalen. Zoals een geldpotje voor uitval door ziekte, arbeidsongeschiktheid, opbouw pensioen, zwangerschapsverlof, enz. Daarom is de uurprijs vergeleken met een gewone werknemer hoger. Maar op de lange termijn zijn ze een stuk goedkoper dan een gewone werknemer als ze door een bedrijf worden ingeschakeld. Wanneer een werknemer wordt vervangen door een zzp’er, dan spaart de werkgever daarmee bijna 13.000 euro uit per jaar aan lasten, inclusief pensioenpremie. 

Er zijn ook creatieven op de illustratiemarkt die voor ondermaatse prijzen werken. Dit zijn mensen die (naast hun gewone werk) illustreren als hobby en er niet financieel van afhankelijk zijn. Helaas voor de opdrachtgever hebben ze vergeleken met professionele illustratoren vaak een lager niveau qua illustratiewerk, projectplanning en aanlevertermijn. Aan jou de keuze aan wie je je project toevertrouwt.

terug

3. Ik heb een spoedopdracht, wat nu? 
Soms heb je snel illustratiewerk nodig in korte tijd. Iets wat normaal niet op tijd klaar zou zijn binnen normale werkuren. Het is mogelijk om een project in versnelde vorm af te handelen voor dergelijke spoedopdrachten. Hier zit wel een meerprijs aan verbonden aangezien ik dan 's avonds laat/in het weekend/tijdens feestdagen extra moet werken om de deadline te halen.

Vóórdat een project begint wordt met de beschikbare informatie bepaald of het om een spoedopdracht gaat. Je hoeft dus nooit tijdens een project onverwacht bij te betalen voor overwerkuren. Bij spoedopdrachten is een soepele communicatie extra belangrijk om alles vlot te laten verlopen. Mocht je twijfelen of iets een spoedopdracht is neem dan even contact op. Ik werk vrij snel dus wie weet valt het nog netjes binnen een normale planning!

terug


4. Ik heb een erg groot project (6 maanden of meer)
Wanneer er sprake is van een erg groot project is een gewone offerte (met afspraken voor het hele project) ongeschikt. Ik gebruik dan de methode van ‘mijlstenen’. Hierbij wordt per deelfase van het project afspraken gemaakt in onderlinge overeenstemming. Wanneer een deelfase is voltooid, worden er afspraken over de volgende fase gemaakt. Deze methode zorgt voor het minste risico aan beide kanten. Het project kan eenvoudig worden afgeblazen mocht dat nodig zijn en de benodigde tijd kan beter worden ingeschat. Zo kunnen de deadlines voor de tussenfases realistisch worden opgesteld en kan de totaalprijs beter worden berekend. Zonodig kan ik bij aanvang van het project wel globale prijzen geven voor alle fases, zodat je een algemeen kostenoverzicht hebt om te bepalen of het budget voldoende aansluit.

terug


5. Kan ik een project beëindigen?

Als je om wat voor reden dan ook besluit het project tussendoor te stoppen, is dat mogelijk. Wel ben je dan verplicht de tot dan toe gemaakte kosten te vergoeden. Bij een illustratieproject hoef je voor een schets- of uitgewerkte tekening wel minder te betalen dan het finale illustratiewerk. Bij een schrijfproject bereken ik ook het al voltooide gedeelte. 

 terug

6. Wat als tijdens het project de gemaakte afspraken niet werken?
Het komt soms voor dat afspraken uit de offerte in de praktijk niet werken. Bijvoorbeeld: de door jou aangeleverde foto’s die als basis moeten dienen voor sport-illustraties zijn bij nader inzien te wazig om bruikbaar te zijn. Of een verhaal krijgt een verkeerde toon door de eerder gekozen eigenschappen. Wat nu? Op zo’n moment maken we onderling nieuwe afspraken. Wanneer je deze goedkeurt gaat het project verder onder de nieuwe voorwaarden. 

 terug

7. Ik wil gratis specifiek gemaakt voorbeeldwerk zien voor mijn project, kan dat?
Ja, dat kan. De aanlevering van de eerste illustratie tot fase uitwerking is vrijblijvend. (fase 2 van de 3 fases voor een definitieve illustratie) Dit is de kwaliteitsgarantie. Ben je tevreden? Dan gaat het project door volgens de afgesproken prijs. Niet tevreden? Dan kost het je niets. Je loopt dus geen enkel risico en krijgt toch een goede indruk hoe het uiteindelijke illustratiewerk eruit zal zien.

*tot fase uitwerking

Wil je dat naast die eerste illustratie nog meer specifiek voorbeeldwerk wordt gemaakt? Voor werk dat (nog) niet wordt gepubliceerd vraag ik een pure maakprijs zonder basislicentie. De totale vergoeding kan hierdoor lager uitvallen. Je kunt naast een nette uitwerking kiezen voor de fase schets of halfnet, deze bedragen 1/3de en 2/3de van de pure maakprijs. Bekijk hier de verschillende fases.

 terug

8. Kun je als opdrachtgever alle rechten kopen?
Nee, je hebt het auteursrecht, het recht om je de auteur van het werk te noemen. Dit geldt voor zowel illustraties als teksten. Het is een recht wat in principe niet wordt verkocht. Ook rechten die wijzigingen aan het werk toestaan door de opdrachtgever zelf of op een andere manier het werk in zijn artistieke waarde aantasten zijn alleen in zeldzame gevallen te koop. Bij een illustratie is zo'n wijziging bijvoorbeeld de kleuren veranderen, de tekening vereenvoudigen of er iets aan toevoegen. Bij een verhaal kan het om het toevoegen van een tekstfragment gaan of het inkorten van het gehele verhaal. 

 terug

9. Wat is auteursrecht? Zit dit altijd op afbeeldingen en teksten of moet dit aangegeven zijn?
Als een creatief werk tot stand komt ontstaat er automatisch auteursrecht, dat in beginsel toekomt aan de illustrator en/of auteur. Het auteursrecht bepaalt wie een werk mag openbaar maken en vermenigvuldigen en beschermt de illustrator/auteur tegen verminking van zijn werk. Het auteursrecht is overdraagbaar maar dit komt in de praktijk zelden voor.

Wanneer een freelance illustrator in opdracht een illustratie maakt, worden er specifieke afspraken met de opdrachtgever gemaakt hoe deze het illustratiewerk mag gebruiken, bijv. in een specifiek medium als een boek en voor een bepaalde oplage. De illustratie zelf wordt dus NIET verkocht, maar wel de rechten om de illustratie binnen bepaalde grenzen te gebruiken. 

 terug

 

Is jouw vraag niet beantwoord? 
stuur me een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met jouw vraag (met onderwerp 'nieuwe vraag indienen') om een nieuwe vraag toe te voegen. Ik zal jouw vraag zo snel mogelijk beantwoorden en de lijst aanvullen.