De cover, oftewel kaft van een boek is erg belangrijk. Het moet de lezer nieuwsgierig maken om het boek op te pakken, het door te bladeren, het uiteindelijk te kopen of te lenen (in de bibliotheek). Wat er op de cover afgebeeld staat, de beelden, de kleuren, de titel enz, daar moet je dus goed over nadenken. De cover van het prentenboek 'Help! Mijn kusjes raken op!' is dan ook meerdere keren in het ontwerpproces veranderd.
2 uitwerking cover (met gekozen karakterontwerp)
Bij deze versie van de cover heb ik het gekozen karakterontwerp toegepast op de houdingen.
3 cover in net (niet gekozen)
Deze cover heb ik uiteindelijk NIET gekozen. De reden?
titel 'De kusjesmiljonair' vind ik heerlijk bekken als titel. Uiteindelijk is die toch veranderd in 'Help! Mijn kusjes raken op!' Want: deze nieuwe titel roept meer vragen op/maakt meer nieuwsgierig. Ook wordt in deze titel het probleem van het verhaal al duidelijk.
houding: Sommige proeflezers van mijn eerste schetsversies van het prentenboek (in zwartwit, snel getekend met de tekst erbij) vonden de houding op de cover wat cliche en zouden als potentiele lezer het boek dus minder snel oppakken.
kusjes als objecten: Op de linkerkant van de cover zie je de hoofdpersoon die zijn kusjes, in de vorm
van hartjes, goed bewaakt. Dit beeld heb ik uiteindelijk ook niet gebruikt omdat de kusjes niet als 'harde objecten' konden worden vastgepakt. Het zou anders wat verwarrend werken in het verhaal.
4 nieuwe schets cover
Een opzet voor een nieuw ontwerp van de cover. Met de nieuwe titel en andere houdingen. Wel nog steeds met de speelse hartjes op de voorkant van de cover, en een leuke houding vol actie.
5 nieuwe uitwerking cover
De uitwerking, nu met kleuren en het toegepaste karakterontwerp op de houdingen. De hond op de voorkant van de cover is vervallen omdat er anders te weinig ruimte voor de hoofdpersoon was.
6 cover in net (gekozen)
Zo is de cover uiteindelijk geworden! De illustratie van het bankje is kleiner geworden zodat er wat meer lucht in het totaalbeeld komt. Ook is een ander lettertype gekozen voor de titel door de vormgever van de uitgever. En de titel is nu niet meer zwart, maar donkerblauw, precies zoals de achtergrondkleur.