Maak je eigen boek


Een prentenboek dat ik vroeger als kind maakte. Dat kan jij ook!


Het is niet moeilijk om een eigen (prenten)boek te maken. Volg dit stappenplan en je maakt je eigen boek.
 

Benodigdheden

 een stapeltje A4-printpapier  tekenmateriaal (bijvoorbeeld (kleur)potloden of verf)
 schrijfmateriaal

 karton om de kaft van je boekje mee te verstevigen

Stap 1: Inspiratie opdoen

Weet je al waar over wilt schrijven? Bijvoorbeeld over cowboys en indianen. Of iets met buitenaardse wezens. Of over een sprookjesrijk? Alles kan, jij bent de schrijver. Niets is te gek. Als je niet goed weet waar je een boek over wilt maken, kun je inspiratie opdoen in de bibliotheek. 

Stap 2: Personages

Als je een verhaal over bijvoorbeeld Indianen wilt schrijven, is het handig om 1 Indiaan uit te kiezen als hoofdpersoon. Je hoofdpersoon hoeft geen mens te zijn, het kan ook een dier zijn. Of een fantasiewezen. Jij bepaalt het! Hoe ziet jouw karakter eruit? Hoe oud is hij of zij? Wat voor kleren heeft hij aan? Hoe oud is hij en waar woont hij? Heeft hij een rare eigenschap? Is hij aardig? Of juist niet? 

Stap 3: Scenario

 In het begin van je verhaal is alles nog goed in het leventje van je hoofdpersoon. Maar dat blijft niet lang zo... 
 Als schrijver bedenk je een probleem om je karakter lekker dwars te zitten. Komt er een gevaarlijke bizon die het Indiaantje bedreigt? Of een aardbeving, of een vijand van een andere stam? Is het Indiaantje misschien verliefd op een meisje, maar ziet zij hem niet staan? 
 Bedenk hoe je hoofdkarakter reageert op het probleem. Als er een bizon komt, wordt het Indiaantje dan heel boos en pakt hij zijn pijl en boog om de bizon mores te leren? Rent hij juist gillend weg? Of bedenkt hij een slim plan om de bizon te vangen? 
 Uiteindelijk lost het karakter het probleem op. Het Indiaantje vangt de gevaarlijke bizon en zijn stam is weer veilig. Het meisje wat hem eerst niet zag staan geeft hem nu een dikke kus. 

Stap 4: Schrijf

Schrijf je verhaal op. Doe net alsof je het verhaal aan je broertje of je ouders vertelt. Dan zie je welke dingen nog niet kloppen en wordt het al snel een duidelijk en spannend verhaal.

Stap 6: Teken

Maak tekeningen bij je verhaal. Je kan kiezen in welke vorm je je verhaal wil maken. Wil je een prentenboek met veel tekeningen en weinig tekst? Of een kinderboek, met veel tekst en een paar tekeningen? Of misschien een stripverhaal? Aan jou de keus.

Stap 7: Bind je boekje in 

Laat je ouders helpen om je boekje mooi in te binden. Dat kan in een eenvoudig mapje of helemaal sjiek bij de copyshop. Een stevige kaft kun je maken door karton achter je kaft te plakken. Een handige manier om je boekje online in elkaar te zetten en goedkoop te laten printen is het Kinderschrijflab

Stap 8: Ga online 

Als je mij een foto mailt van 1 spread (2 blz naast elkaar) van jouw meesterwerk en daarbij: 

 je naam
 leeftijd
 titel van je boek

zet ik je verhaal in de digitale boekenkast hieronder.

Stap 9: Vier je succes! 
Nu ben je een echte schrijver! Laat je boekje aan iedereen lezen. Dat vinden ze vast leuk. 

Heel veel succes! 

DIGITALE BOEKENKAST